Circulair ondernemen in Twente
Voor we de wereld van circulair ondernemen in Twente verkennen, laten we eens helderheid scheppen over de term 'circulair ondernemen'. In deze blog hebben we het over:
Wat is circulair ondernemen?
Circulair ondernemen is een benadering waarbij bedrijven niet alleen streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook een extra stap zetten om duurzame oplossingen te creëren. Het draait om minimaliseren van afval, hergebruik van materialen en het bevorderen van een positieve impact op het milieu en de samenleving. Het is onderdeel van de circulaire economie.
Hoe doe je het (niet)?
Een tijdje geleden hoorde ik iets raars. Iemand vertelde me dat er bij de bouw van nieuwe projecten, al het groen als afval wordt verwijderd. En daarna -wat nog gekker is- gloednieuwe plantjes en boompjes neergezet worden. Ik schrok daarvan! Typisch voorbeeld van niet-circulair ondernemen. In een tijd dat de samenleving vraagt om steeds duurzamere oplossingen, kom je hier als ondernemer niet meer mee weg.
Als pleitbezorger voor circulair ondernemen werk ik vanuit MVO Twente samen met de Stichting Struikrovers. In contact met gemeentes, woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars verken ik de mogelijkheden om bestaand groen bij bouwprojecten een nieuwe bestemming te geven. Bij herstructureringen wordt vaak al het bestaande groen simpelweg als afval beschouwd en weggegooid. Een verlies aan biodiversiteit en een aanslag op het milieu. Dat wil je niet! Het is belangrijk om bestaand groen te behouden, maar waarom is dat eigenlijk zo essentieel?
Biodiversiteit, CO2 en Dierenwelzijn
Groenbehoud gaat verder dan esthetiek. Het speelt een cruciale rol in het behoud van biodiversiteit, het verminderen van CO2-uitstoot en het welzijn van dieren. Het nieuwe groen dat vaak wordt geplant, brengt vaak extra kosten met zich mee. Het is vaak gekweekt met chemische behandelingen en het duurt jarenlang om op hetzelfde niveau als het originele groen te komen.
Struikroven met de buurt
Gelukkig biedt circulair ondernemen praktische oplossingen voor groenverlies. Samen met de buurt redden we planten en struiken die anders verloren zouden gaan. Een pragmatische aanpak die niet alleen biodiversiteit bevordert, maar ook de gemeenschap in beweging zet.
Mijn opleiding bij Stichting Struikroven heeft de basis gelegd voor een mooie beweging: de opkomst van struikrovers. In samenwerking met deze stichting brengen we buurten samen en transformeren we overtollige planten tot waardevolle toevoegingen aan zogenaamde rooftuinen.
Circulair Ondernemen in de regio
In een tijd waar duurzaamheid een absolute prioriteit is, biedt circulair ondernemen de sleutel tot een betere toekomst. Het is niet alleen een verandering in de manier waarop we ondernemen, maar ook een verschuiving naar een meer verantwoorde en gemeenschapsgerichte samenleving.
Meer weten over Struikroven? En wat ik daarin voor jou kan betekenen in het oosten van het land? Ga dan naar deze pagina voor meer informatie.